You are currently viewing Önkormányzati rendeletek 2022 – A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Önkormányzati rendeletek 2022 – A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Tiszabezdéd község közigazgatási területén lévő temetőkre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.

(2) Tiszabezdéd Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Tiszabezdéd külterületi 042/2 és 042/4 hrsz-on nyilvántartott temetőben teljesíti.

2. § A temetőben az Önkormányzat vallási felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül lehetővé teszi az elhunytak eltemetését. A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható. Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, vagy a hitéleti tevékenységek, vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

2. A temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A temető fenntartása az Önkormányzat feladata.

(2) A köztemető és létesítményeinek üzemeltetését az Önkormányzat a Hosszú és Tóth Temetkezési Kft.-vel (továbbiakban: Üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján biztosítja az Önkormányzat rendeletében, valamint az Üzemeltetővel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglalt feltételek szerint.

(3) A rendelet 18. §-a szerinti szolgálatások esetében az Önkormányzat az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételét kötelezővé teszi.

3. A temető infrastrukturális létesítményei

4. § Az Önkormányzat a fenntartásában lévő temetőben a Ttv. 9. § (1) bekezdése szerinti infrastrukturális létesítményeken kívül egyéb helyi infrastruktúraként a temetőlátogatók részére kialakított padokat biztosítja.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jog (használati idő)

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) a koporsós temetés és rátemetés esetén a betemetés és a rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnasírhely, urnasírbolt és urnafülke esetén 25 év.

(2) A megüresedett temetési hely feletti rendelkezési jogot a sírhely feletti rendelkezni jogosult személy harmadik személy részére nem ruházhatja át.

(3) Temetési helyet csak a haláleset bejelentését követően lehet igénybe venni, azt előre megváltani nem lehet.

(4) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint az újraváltásért az eltemettetőnek, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, ha használati idő leteltét követően 3 éven belül nem kérik a meghosszabbítását, ezt követően a temető tulajdonosa jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

5. A temetkezésre és a temetési helyekre vonatkozó szabályok

6. § (1) A temetkezési szolgáltatásokról az elhalt hozzátartozóinak megbízása alapján temetkezési tevékenységet végző társaság (továbbiakban: temetkezési szolgáltató) gondoskodik. A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói, temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatónak nem minősülő más vállalkozók.

(2) Új temetést, rátemetést, urnaelhelyezést vagy a temetési hely használati idejének meghosszabbítását csak az Üzemeltetőnél történt előzetes írásbeli bejelentés után lehet végezni. A bejelentést a rendelet 1. melléklete szerinti adatlap benyújtásával kell megtenni.

(3) A temetés és a gyászszertartás időpontját a hozzátartozók, a gyászszertartást végző személyekkel közösen határozzák meg. Azonos napon történő temetések esetén az időpontokat úgy kell meghatározni, hogy azok egymást ne zavarják.

(4) A ravatalozó a temetés előtt egy órával kerül megnyitásra.

(5) A felravatalozott koporsót- az eltemettető kívánságára- a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(6) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját. A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen, lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad.

7. § Koporsós temetés esetén a sírhelyek egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a sorok közötti távolság legalább 60 cm, legfeljebb 100 cm.
 

8. § (1) Temetkezésre használható temetési helyek:

a) koporsós temetés esetén:

aa) egyes sírhely, ami 140 cm széles, 250 cm hosszú sírhely, gyermek elhunyt esetében 110 cm széles, 200 cm hosszú sírhely ;

ab) kettős sírhely, ami 240 cm széles, 250 cm hosszú sírhely;

b) sírbolt (kripta), amelynek az Önkormányzat által meghatározott méretei az alábbiak:

ba) a 2 személyes sírbolt szélessége 180 cm, hosszúsága 220 cm;

bb) a 4 személyes sírbolt szélessége 240 cm, hosszúsága 220 cm;

bc) a 6 személyes sírbolt szélessége 320 cm, hosszúsága 220 cm.

(2) A hamvakat tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel) vagy sírboltban lehet eltemetni.

(3) A sírba elhelyezett kettő koporsón kívül még kettő urna is elhelyezhető. A koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna is elhelyezhető.

9. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen lehet.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(3) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az Üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki az eltemettetésről gondoskodott.

(4) Amennyiben az urna kiadását nem az eltemettető kéri, úgy az urna részére történő kiadásához az eltemettető hozzájárulása, az ő hiányában az elhunyt Ptk. szerinti közeli hozzátartozójának hozzájárulását be kell szerezni.

(5) Lezárt temetőbe temetkezni – külön tiltó rendelkezés hiányában – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 19. § (2) bekezdése szerint lehet.

 

10. § Nem kell az elhunytat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre eltemetni az alábbi esetekben:

a) a kettős sírhelybe való temetés,

b) a rátemetés,

c) a díszsírhelyre történő temetés,

d) a megüresedett, kiürített temetési helyre történő temetés esetén.

 

11. § (1) Az Önkormányzat azon elhunyt személyeknek, akik a település közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) a díszsírhelyben az elhalt özvegye is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az Önkormányzat megbízására és költségére az Üzemeltető gondoskodik.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető Üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

6. Síremlékállítás, sírgondozás

 

12. § (1) A temetőben végzendő munkákat – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a munkavégzés megkezdését legalább 3 munkanappal az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettség a munkák elvégzéshez szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállítására is vonatkozik.

(3) A bejelentést az üzemeltető felé írásban kell megtenni a rendelet 2. mellékletét képező formanyomtatvány útján.

(4) A síremlékek felállítása vagy felújítása szabályszerűségét az üzemeltető ellenőrizheti.

(5) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(6) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 8 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a sírhellyel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(7) Az új síremléket elkészültekor az üzemeltető ellenőrzi, különös tekintettel a sor és oldaltávolságok betartására és a törmelék elszállítására.

(8) A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során a rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(9) A temető üzemeltetése során felmerülő panaszok ügyintézése az üzemeltető feladata.

 

13. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható. A sírjel nem foglalhat el jelen rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(2) A temetési helyek között ülőhely, pad, egyéb nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése nem lehetséges.

 

14. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult által a temetési helyen belül végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el 120 centiméter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozzák.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat, és a jelen rendeletben foglaltakat betartani, a sírhelyet gondozni, környezetét gyom mentesen tartani.

(3) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó, vagy, ha azt út szegélyezi, az út középvonaláig tartó terület.

(4) A sírhely felett rendelkezni jogosult személyt az Önkormányzat írásban kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az Önkormányzat jelzése alapján az Üzemeltető jogosult a sírhelyen túlterjeszkedő növényzet vagy tárgy eltávolítására.

(5) Tilos

a) a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása,

b) a temetési helyek környékét felásni, a temető területéről a talajt (földet) elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(6) Sírgondozás céljára a közkifolyó vizét bárki ingyenesen használhatja.

7. A temető használatának rendje

 

15. § (1) A köztemető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén (április 1. – október 31.) 5.00-21.00 óráig

b) téli időszámítás esetén (november 1. – március 31.) 8.00-17.00 óráig,

c) halottak napja előtt egy héttel és utána egy héttel: 8.00 órától 21.00 óráig tart nyitva.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja, a nyitvatartási időn kívül a temetőben tartózkodni tilos, az ott tartózkodó a távozásra felszólítható.

(3) A temetőben tartózkodók kötelesek másokat nem zavarva a kegyeleti hely szellemének megfelelő magatartást tanúsítani. A temetési szertartást megzavarni nem szabad, minden zajkeltés kerülendő. A rendzavaró felszólítható a temető elhagyására.

(4) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, eltulajdonítani, elvinni tilos.

(5) A temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az Üzemeltetőt nem terheli.

(6) A temetőkapu nyitásáról és zárásáról az Üzemeltető gondoskodik. A temető nagykapuja állandó jelleggel zárva van, annak kinyitása kizárólag előzetes bejelentés alapján a (8) bekezdés szerinti indokkal lehetséges. A temetőre történő gyalogos közlekedés a temető kiskapuján keresztül történik.

(7) A látogatók gépjárműveiket a temető előtt található parkolásra kijelölt helyen helyezhetik el, a temető területére az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett kizárólag az alábbi gépjárművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járművek,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek,

c) azon látogatók járművei, akik sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállítanak,

d) szükség esetén a mentőautó.

(8) A temető területére gépjárművel történő behajtásnak díja nincs.

 

16. § (1) A temetőt látogatók, és a temetőben munkát végző vállalkozók kötelesek az ott tartózkodás során keletkezett hulladékot (papír, elhervadt virág, koszorú, valamint a sírgondozás kapcsán keletkezett hulladék) a kijelölt szemétlerakó helyre elhelyezni. A munkát végző vállalkozók az építési törmeléket kötelesek eltakarítani, a temetőből elszállítani a munka befejezését követően.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

 

17. § (1) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(2) A temető területén tilos a tűzrakás, avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványokat a temetőben elégetni tilos.

(3) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(4) A temető területére kutyát – a vakvezetésre, mentésre vagy egyéb szolgálatteljesítésre hivatott kutyák kivételével -, valamint egyéb állatot bevinni tilos.

8. A temetkezési szolgáltatások

 

18. § (1) A temetőben az elhunyt átvétele, hűtése, ravatalozása, a ravatalozó üzemeltetése az üzemeltető feladata. Ezen szolgáltatásokért díjat fizetni nem kell.

(2) Az Önkormányzat a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díjat nem állapít meg.

9. A temetői dokumentáció

 

19. § (1) A jogszabályban előírt temetői nyilvántartások vezetése, a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi írásos nyilatkozat felvétele és megőrzése az üzemeltető feladata.

(2) A temetői dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a Magyar Nemzeti Levéltárnak.

10. Záró rendelkezések

 

20. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 3/2002. (III.5.) önkormányzati rendelet.

 
 

További információk:
https://or.njt.hu/onkorm/-:6:1279:-:-:1:-:-:-/1/10