You are currently viewing Látnivalók, nevezetességek

Látnivalók, nevezetességek

Tiszabezdéd község Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a Záhonyi járásban, 5 kilométerre a záhonyi magyar-ukrán határátkelőtől. A község nevezetes az ott talált honfoglalás kori tarsolylemez miatt. Egyedülálló módon a bőrtarsoly is viszonylag éppen megmaradt.


Római katolikus templom. Épült 1845-ben.

Az 1845-ben épült templom büszkén őrzi múltját és szolgálja a helyi közösséget. Nem csak egy épületről van szó, mert a templom egy történetet is megoszt velünk. A klasszikus stílusban megtervezett templom arányai és részletei magukon viselik a régmúlt jellegzetes vonásait. A templom szilárdan áll, idézve a múlt szellemét. Az oltárok, festmények és díszítések gondosan megőrzik a templom történetét és szentségét. Az egyedi faragások és részletek a helyi kézművesek munkáját dicsérik, hozzájárulva a templom egyediségéhez. A Tiszabezdédi Római Katolikus Templom nem csupán imahely, hanem egy közösség számára jelentős emlék is.


A Tiszabezdédi Református Templom

A Tiszabezdédi református templom Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a Záhonyi járásban található. Megközelítése egyszerű, és egy rövid sétával könnyedén elérhető a Kossuth Lajos utcában.

A templom legmeghatározóbb ismérve az 1838-ban épült gótikus stílusú torony, amely büszkén magasodik a környék fölé. Ahogy belépünk a templomba, azonnal elragad minket a gótikus szentély csodálatos látványa. Pasztofórium és az egykori hálóboltozat alakos gyámkövei időtlen eleganciával díszítik a belső teret, emlékeztetve minket a múlt idők építésszeti megoldásaira.
A Tiszabezdédi templom ideális helyszíne az esküvőknek, így sok házasulandó választja ezt a festői helyszínt, hogy a szerelemüket megpecsételjék.
Az épület műemléki védelem alatt áll. A 6088 törzsszámon és 8478 KÖH azonosítószámon álló templom igazi kincs, amelyet minden környékre látogatónak meg kell ismerni. Itt újjászületik a múlt, és megérezhetjük a nyugalom és a vallásos áhitat varázsát.


A Tiszabezdédi Tájház

A Tiszabezdédi Tájház egy igazi időutazásra invitál bennünket, hogy felfedezzük a múltat és megelevenedjen előttünk az egykori falu élete. A tájházban gyönyörűen bemutatott helyi népi építészet és berendezés által felelevenedik a régmúlt idők hangulata. Az autentikus bútorok, szerszámok és háztartási eszközök lenyűgözik a látogatókat, és lehetőséget adnak arra, hogy betekintsünk az itt élt emberek mindennapjaiba. A Tiszabezdédi tájház egyfajta kincsesbánya, amely jó példát szolgáltat a helyi kultúra és hagyományok megőrzésére.