You are currently viewing Szőke Miklós nyilvántartásba vétele

Szőke Miklós nyilvántartásba vétele

Tiszabezdéd Község Helyi Választási Bizottsága

23/2024. (V.6.)

HVB határozata

 Szőke Miklós települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt nyilvántartásba vételéről

 A Tiszabezdéd székhelyű Helyi Választási Bizottság (a továbbiakban: HVB) a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 318. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva Szőke Miklós 4624 Tiszabezdéd, Táncsics M. utca 42. szám alatti lakos Tiszabezdéd települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt nyilvántartásba vétele tárgyában meghozta a következő

határozatot:

 A HVB Tiszabezdéd településen Szőke Miklós 4624 Tiszabezdéd, Táncsics M. utca 42. szám alatti lakost, a Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) jelölő szervezet jelöltjét (azonosítója: 57467) az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott 2024. évi választásán Tiszabezdéd települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltként nyilvántartásba veszi.

A HVB jelen határozatnak a www.tiszabezded.hu önkormányzati honlapon, valamint Tiszabezdéd Község Önkormányzata hirdetőtábláján történő közzétételét elrendeli.

A határozattal szemben az ügyben érintett természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Választási Bizottsághoz címzett (4400 Nyíregyháza, Hösök tere 5.), de a Tiszabezdéd Község Helyi Választási Bizottságánál (postacím: 4624 Tiszabezdéd, Kossuth út 47., e-mail: pmhiv@tiszabezded.hu ) előterjesztendő fellebbezéssel lehet élni.

A fellebbezést írásban személyesen vagy levélben, illetve olyan elektronikus dokumentumként lehet benyújtani, amelyet a kérelem benyújtójának jogi képviselője vagy a 224. § (5) bekezdésben meghatározott esetben a kérelem benyújtója minősített elektronikus aláírásával látott el.

Nem nyújthat be fellebbezést és bírósági felülvizsgálati kérelmet az ügyben eljárt választási bizottság és annak tagja.

Fellebbezést lehet benyújtani jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen.

A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a megtámadott határozat meghozatalától számított harmadik napon (2024. május 9. napján, csütörtök 16.00 óráig) megérkezzen a megtámadott döntést hozó választási bizottsághoz.

A fellebbezésnek, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelemnek tartalmaznia kell

  1. a) a fellebbezés Ve. 223. § (3) bekezdése szerinti alapját,
  2. b) a kérelem benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét,
  3. c) a kérelem benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a személyazonosságát igazoló igazolványának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát.

A fellebbezés tartalmazhatja benyújtójának elektronikus levélcímét vagy postai értesítési címét.

A fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.

A fellebbezésre nyitva álló határidő jogvesztő, az a határidő utolsó napján 16.00 órakor jár le. Az eljárás a tárgyánál fogva illetékmentes.

Indokolás

Szőke Miklós 4624 Tiszabezdéd, Táncsics M. utca 42. szám alatti lakos 2024. május 6. napján 16.00 órát megelőzően a Ve. 124. § (1) bekezdése alapján kérte Tiszabezdéd településen a Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) jelölő szervezet jelöltjeként a 2024. június 9. napjára kitűzött az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott 2024. évi választásán a települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltként történő nyilvántartásba vételét.

A Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) megvizsgálta a bejelentést és a Ve. 308. §-a szerint alkalmazandó, a Ve. 125. § (1) bekezdése és a 127. § (1) bekezdése alapján az ajánlásokat a bejelentést követő 3 napon belül ellenőrizte, amelynek során vizsgálta a Ve. 122. §-ában foglalt követelmények teljesülését, azonosította az ajánló választópolgárokat, megállapította, hogy az adott választókerületben választójoggal rendelkeznek, és az érvényes ajánlások száma elérte a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Njtv.) 59. § (1) bekezdése, és a Nemzeti Választási Bizottság 8/2024. (III.12.) határozatának mellékletében megállapított szükséges ajánlások számát (12 db).

A vizsgálat során a HVI megállapította, hogy a jelölt a Ve. 307/F. § (1) – (3) bekezdésben foglalt feltételeknek is megfelel.

A képviselő-jelöltként indulni szándékozó választópolgár nyilatkozott arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használt fel.

A bejelentés vizsgálata során a HVI megállapította azt is, hogy a jelölt választójoggal rendelkezik és a jelölő szervezet jogerős nyilvántartásba vétele megtörtént.

A Ve. 301. § -a alapján alkalmazandó, a Ve. 127. § (3) bekezdése értelmében a HVI tájékoztatja a HVB-t az ajánlások ellenőrzésének eredményéről, amelyet a TB/516-2/2024. számú Kimutatás tartalmaz.

A HVB a fentiek alapján megállapította, hogy a jelölt nyilvántartásba vételének jogi akadálya nincs, ezt a rendelkező észben foglaltak szerint határozott.

A HVB hatáskörét a Ve. 318. § (2) bekezdése, illetékességét a Ve. 333.§ (1) bekezdés c) pontja állapítja meg.

A jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 301. §-a alapján alkalmazandó, a Ve. 10. § (1)-(3), 221. § (1), 223. § (1), 224. § (1)-(4) bekezdésein, 225. §-án, 345. § (2) bekezdés c) pontján alapul.

A határozat nyilvánosságra hozását a bizottság a Ve. 49. § (2) bekezdése alapján rendelte el.

Jelen eljárásban az illetékmentességet az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 1. pontja biztosítja.

 

Tiszabezdéd, 2024. május 6.

Plauszné Berta Gyöngyike

HVB elnök

Szőke Miklós nyilvántartásba vétele