You are currently viewing Ha 23 program kevés lenne – Vízpára technológiák

Ha 23 program kevés lenne – Vízpára technológiák

Szép, tágas, napos erkélyre vágyunk, ahol kedvünkre sütkérezhetünk és sütögethetünk. Meg még szép, füves kertet is szeretnénk, ahová nyári napokon kiülhetünk piknikezni.

A vágyunk teljesül, aztán jön a felismerés: alig van árnyék, vagy ha igen, nem pont ott, ahol szeretnénk, sőt sokszor árnyékban is fülledt a hőség, főképpen a bogrács vagy a kerti grill közelében.

„Hajnaltájban rétre mentem, harmatcseppet szedegettem, pohárkába gyűjtögettem” – írta a költőnő, Fazekas Anna. Már e sorok olvasásakor is szinte érezzük a hűs permet áldásos hatását. Ám a felfrissülésnek vannak ennél hatékonyabb módozatai is: többek közt a kerti párásító, avagy ködzuhany.

A déli, délnyugati fekvésű teraszok nyáron, napközben szinte használhatatlanok, de koraeste sem szívesen ülünk ki a 30 °C feletti hőségben. A felforrósodott szabadtéri pihenőhelyeket kánikula idején párásítással tehetjük élvezhetővé, mert ezáltal akár 8–12 °C-kal is hűvösebbé varázsolhatók. A déli országokban bevett gyakorlat, hogy nagy melegben automatikusan elindítják a párahűtést, de a gyorsuló klímaváltozás okán már nekünk is érdemes időben felkészülni a gyilkos hőség elleni védekezésre. Érdemes beszerezni egy korszerű párahűtéses rendszert, amely teljesen környezetbarát, hiszen elektromos árammal működik, és csupán vizet használ fel. Működésének lényege, hogy egy szivattyúnak köszönhetően a víz magas nyomással és nagy sebességgel egy speciális tervezésű, úgynevezett „ködképző” szórófejen megy keresztül, és így kerül a levegőbe. Ezáltal rendkívül finom vízpára keletkezik, amely nem nedvesíti a földet, nem képez tócsát, hisz a levegőbe kerülve azonnal elpárolog. A páraköd hűti és tisztítja a levegőt, leköti a pollent és a port. Ez az allergiásoknak a legjobb hír, de mindenki másnak is örömére szolgál, hiszen így gondtalanul élvezhetjük a természet közelségét.

Háziállataink is örömmel hűsölnek majd, s a kellemes mikroklíma a madarakat, pillangókat is odacsalogatja, a kert növényei pedig busásan meghálálják a párásítást.

Lehet választani!
Akár egy teraszra, de akár a kertbe is beépíthetjük a párásítót, ha kellemes klímát akarunk teremteni magunknak a szabad ég alatt a hosszú, forró nyarakon át! Nem akadály az sem, hogyha csupán egy bérelt nyaralóban töltünk néhány hónapot, vagy éppen több helyen is használnánk a párásítót. Ugyanis ez az elmés készülék kétféle változatban kapható: lehet fixen telepített vagy mobil. A fixen telepített rendszer kiépítése egyszerű, a hozzáértő szerelők egy-két nap alatt összeállítják. Karbantartása sem okoz gondot: tavasszal egy beindítás előtti ellenőrzést igényel, ősszel pedig a csőszakaszok vízmentesítése a feladat. A mobil párahűtő pedig egy szerkezetben tartalmazza a szivattyút, a ventilátort, a víztartályt, így könnyen mozgatható és bárhol működtethető, ahol összegyűlik a család apraja-nagyja élvezni a vakáció örömeit…

Illatok varázsaA kerti párásító extra élményeket is kínál, ha illóolajok permetezésével kombináljuk a hűsölést. A rendszer ugyanis kiegészíthető egy pumpás adagolóval, amely időközönként illatot permetez a levegőbe. Így a hűsítő fuvallatok akár aromaterápiára is kiválóan alkalmasak. Hiszen öt érzékszervünk van, akkor tökéletes minden, ha mindegyikük megkapja azt, ami megilleti. Ha kedvesünket várjuk meghitt légyottra, a finom falatok és innivalók mellé kísérőnek fahéjas illóolajat töltsünk az időzíthető illatadagolóba. Teadélutánra vagy gyerekzsúrra citromolajat használhatunk (ami ráadásul a legtöbb repülő rovart is elriasztja), ha pedig felnőtt-társaságot várunk, akár kávéillatot is permetezhetünk a levegőbe vendégcsalogatónak.

A hatás garantáltan nem marad el!

Az éjszaka sejtelmes üzeneteit is varázslatosabbá tehetjük a különböző illatokkal. Manapság nem ritka, hogy estére is alig hűl valamit a levegő… A párásítót használhatjuk az éjszakai bulik alkalmával is. Hiszen mi is lehetne jobb annál, mint a medencében hűsölni, páraködbe burkolózni, fáklyafénynél beszélgetni, barátokkal jót mulatni…

Vélemény, hozzászólás?