You are currently viewing Spa reneszánsz módra

Spa reneszánsz módra

Titokzatos és izgalmas időutazás részesei lehetünk, ha szabadságunk színteréül történetesen a Puchner Kastélyszállót, valamint a tőszomszédságában épített Reneszánsz Élménybirtokot választjuk. Hazánk számtalan természeti és épített kincsét is igazán érdemes megismerni.

A Dél-Dunántúlon, Pécstől mintegy 50 kilométernyire, Bikalon, gyönyörű, ősfás, parkosított területen pompázik a történelmi korok hangulatát felidéző, négycsillagos hotel, ahol napjainkban a XV. században, Itália városaiban virágzó reneszánsz hangulata uralkodik. A csodák, a szépség és a művészetek kora ez, mely nemcsak az embert állította a földi világ középpontjába minden erényével és gyarlóságával, érzelmeinek viharaival együtt, hanem a természetet is rehabilitálta a művészetek terén.

Gondoljunk csak a kor egyik legkiemelkedőbb polihisztorára, a kimagaslóan tehetséges és nagy műveltségű Leonardo da Vincire, vagy akár Shakespeare halhatatlan hőseire, a veronai szerelmespárra, Romeóra és Júliára… A humanista, emberközpontú filozófia, reneszánsz életérzés jegyében született ez a szálloda, a szobák, az apartmanok berendezése, illetve a hozzájuk tartozó fürdőszobákat is ennek szellemében alakították ki.

Az említett korszak Varró Zoltán designert ihlette meg – épp természetközelisége, emberközpontúsága okán. És ahány reneszánsz lakosztály született a tervező álmai nyomán, annyiféle hangulatú a hozzájuk tartozó fürdőszoba is. Egyetlen közös elem köti össze őket: a reneszánsz építészetre jellemző alapanyagok, nevezetesen a fa és a kő kombinációjának használata. Mégpedig a lehető legrusztikusabb kivitelben.

– Nagyjából háromféle alaptípusú lakosztályt, és ennek megfelelően fürdőt terveztem – magyarázza a tervező.
– Az úgynevezett kézműves házak a nem túl módos, de nem is szegény rétegeket képviselik. A fürdőszobák kivitelezése, berendezése ezekben a legegyszerűbb, a legrusztikusabb, ám levegős, a pihenést/relaxálást maximálisan szolgálja. Ezek, bár teljesen elkülönülnek a lakosztálytól, mégis olyan tágasak, hogy egy külön kis fürdőlakosztályként jelennek meg, szeparált funkciókkal. A vécét például olyan polcrendszerrel választottuk el a fadézsától, amely törülközők vagy tisztálkodószerek tárolására éppúgy alkalmas, mint a mécses-, illetve a gyertyafényes ellazuláshoz szükséges tárgyak elhelyezésére.

A reneszánsz hangulatot pedig a fadézsa és a famennyezet mellett a rusztikus kivitelű, farönkből készült mosdóállványok, valamint a bontásból származó, régi gerendapillérek hivatottak képviselni. S hogy mégis a XXI. században vagyunk, arra többek között az üvegfalú zuhanykabin és az antik hatású, de modern csaptelepek és mosdók is utalnak.
A másik alaptípus a gazdagabb „úri” apartman, amelynek a fürdőszobája már nem különül el teljesen magától a lakosztálytól, ajtó helyett egy széles, bontott gerendákkal „bélelt” átjáró köti össze a két funkciót. Itt kevesebb a rusztikus elem, amelyet az egyébként valamennyi reneszánsz lakosztályban megjelenő, farönk mosdóállvány képvisel. Viszont csiszolt és faragott mészkő a burkolat, a csaptelep pedig igazi designklasszikus: Philippe Starck tervezte muranói üveg.
Túl ezen, valóságos királyi szálláshely a harmadik, amelyet mi Romeo és Júlia lakosztálynak neveztünk el. Kényeztetés ugyancsak királyi fokon: egy térben helyeztük el a lakófunkciókat és a fürdőt, ezen belül hármas osztást alkalmaztunk. Első a gazdagon díszített háló, majd az ennek folytatásaként megjelenő, párnákkal bélelt alkóv, azaz pihenő következik, amelyet a pazarul berendezett fürdőegységgel zártunk. A reneszánsz jellegzetes falikárpitjait itt hófehér függönyök, baldachinok helyettesítik, melyek szerepe az egyes egységek elválasztása is. Itt a legkifinomultabb, legdíszesebb, legkényeztetőbb a fürdőszoba, persze az elmaradhatatlan farönkökkel, mint a lerakó-, illetve a mosdótartók. Mai átirat a királyi közérzetre, fürdőkultúrára… Ahogy egy csodálatos történelmi kor mai átirata a Reneszánsz Élménybirtok is, mely a korabeli életérzésre utal finoman, és nem annak másolata…

Vélemény, hozzászólás?