You are currently viewing Elérhető luxus, otthoni wellness

Elérhető luxus, otthoni wellness

Ki jön szaunázni? – hangzik el a kérdés a társaságban, majd páran felemelik a kezüket és elvonulnak a wellnesshelyiségbe, míg a többiek a nappaliban maradnak meccset nézni, illetve a sport iránt kevésbé rajongók a konyhában csoportosulnak egy rögtönzött koktélpartira.

Ennek a Balaton-felvidéki kúriának a tulajdonosa úgy gondolta, hogy a fent felsorolt örömforrásokat nem is muszáj elkülöníteni egymástól, amikor úgy döntött, hogy az egykor borászati tárolásra használt épületben egy kényelmes wellnessrészleget alakít ki a maga, a családja és az üzletfelei számára.

A tervezésre felkért Fejes Gergő belsőépítész ugyanis azt a feladatot kapta, hogy a rendelkezésére álló épületben egy olyan multifunkciós wellnessközpontot hozzon létre, amely egyszerre betölti egy családi nappali, egy reprezentatív tárgyaló, s egy akár közületi igényeket is kielégítő bár és egy tévészoba szerepét is. Méghozzá úgy, hogy maradjon közvetlen kapcsolatban a kültéri medencével és a napozóterasszal, legyen felszerelve természetesen pezsgőfürdővel, szaunával, zuhanyzóval, öltözővel. Olyan közösségi térről álmodott a megrendelő, ahol nemcsak a család, de az üzleti partnerek is kényelmesen, minden kötöttség nélkül lehetnek együtt, hosszasan beszélgethetnek anélkül, hogy rákényszerülnének egy-egy kötelezően közös tevékenységre. Itt végre mindenki úgy töltheti el a szabadidejét, ahogy kedve tartja, anélkül, hogy zavarná a többieket. El lehet vonulni egy nyugodt sarokba beszélgetni, olvasgatni, tévézni vagy – a projektoros kivetítőnek hála – lehet filmet nézni, sőt mindezt fürdés vagy szaunázás közben is megtehetik. A tervező az egész család által jól átgondolt igényeket, nagyon jó, kész ötleteket alapul véve egységes stílusban, elegáns – a sötét diófa bútorok és világos falak kontrasztjára épített – színhasználattal komponálta meg az enteriőrt.

A társalgó kialakításakor fontos szempont volt, hogy a beszélgetőpartnerek egymással szemben ülhessenek le – meghitten, akár a tábortűz körül. Éppen ezért a fával burkolt pillér mögé bújó, oldalról pedig egy fareluxával zártabbá tett parapetfallal, azaz egyfajta belső pergolával határolt beszélgetősziget hatalmas, törtfehér bőrkárpitos kanapéját U alakúra rendelték, amely körbeöleli az egyedi tervezésű diófurnéros dohányzóasztalt. A tábortűzhangulat imitációja az asztallapba beépített bioetanol-kandalló is, mely igazán különleges atmoszférát teremt esténként.
A fareluxa túloldalán kapott helyet a bár, mely valóban megállná a helyét akár egy nagyobb éjszakai szórakozóhelyen is, különleges, fával keretezett, megvilágított kőmozaikkal burkolt pultfalaival, fehér ülőkés, krómlábas bárszékeivel. Határvonalát jelzi a lámpasor is, a fehér üvegburás függesztékek így térelválasztó szerepet töltenek be.

Ha már mindenkinek van ital a poharában, és a komolyabb beszélgetésen is túlestek, akkor lazításképpen jóleshet egy kis masszírozó, lazító fürdés, amihez nem kell messzire menni, hiszen a helyiség terméskővel kiemelt főfala előtt ott vár a kavicsburkolattal körülvett (kavicságyba foglalt), faburkolatos, hatszemélyes SpaTrend pezsgőmedence. A szomszédos, kívülről diószínre pácolt szauna falára erősített flat televízión követni lehet a meccset, vagy továbbnézni a filmet fürdés közben, vagy épp  a szaunában izzadva, hiszen annak falába vágott hőálló panorámaablakán át is rálátni a multimédia-egység minden elemére. Maga a szauna kombinált, akár infra, akár hagyományos finn üzemmódban is működtethető, így nagyobb társaságban, magas hőfokon, illetve egyénileg, alacsonyabban is remekül használható.

A szauna, a medence, illetve a hozzájuk tartozó, kavicsburkolatos élményzuhanyzó miatt, melyek mind egy térben vannak a nappali funkciót is betöltő helyiséggel, tervezés közben ügyelni kellett a magas páratartalomra. Így minden beépítésre kerülő anyagot az esztétikai szempontokon kívül úgy válogattak össze, hogy ne ártson nekik a víz – a padlóra gyönyörű fahatású PVC került, a kanapék kárpitja könnyen letörölhető bőr, penészesedést gátlót is tartalmazó uszodafestékkel színezték a falakat, és ugyancsak remekül bírják a megpróbáltatásokat a kő- és kavicsos felületek. Mivel ez a közösségi tér egyszerre tölti be a nappali-, a tárgyaló- és a spafunkciót, szükség volt egy szeparáltan kialakított öltöző-mosdó-vécé-zuhanyzó blokkra is, ahol a vendégek és a családtagok átöltözhetnek, felfrissülhetnek. Ezek a helyiségek egységesen elegáns tarvertin mészkőburkolatot kaptak, a tejeskávészínű felületeket az egyedi tervezésű, modern, fémlábas, sötét diószínű bútorok teszik melegebb hatásúvá.
Hogy a külső és belső tér összhangban működjön, az átalakítás során az egykori bortároló kültéri medence felőli falán hatalmas tolóajtókkal szabdalt falfelületeket hoztak létre. Így a kert és a napozóterasz nagy üvegfelületekkel kapcsolódik a wellnessrészleghez, nyáron mintegy eggyé olvadva vele. A kinti úszómedence már megvolt jó ideje, ám az átalakítás során azt is korszerűsítették, felújították. Környezete új burkolatot kapott, mellette pedig kialakítottak – a kúria építészeti stílusjegyeit követve – egy hagyományos Balaton-felvidéki oszlopsoron nyugvó szaletlit, amely motoros vászonárnyékolóval fedhető – ez alatt helyezkedik el a napozóterasz. A tökéletes kikapcsolódáshoz természetesen hozzátartozik az épületegyüttesnek és a mesésen karbantartott kertnek a látványa is. Az előtetőről kosarakban leomló petúniák, a nagy cserepekben hajladozó leanderek, a szépen nyírt bokrok, a gyep, illetve az ősfák mind-mind a nyugalmat, a békét és a szépséget hirdetik, amelyre az idelátogatóknak, nyaralni járó családtagoknak is nagy szüksége van a városi mindennapok hajszája után…

Vélemény, hozzászólás?