You are currently viewing Vizes térjátékok és kerti luxus

Vizes térjátékok és kerti luxus

A papírlapra húzott bármilyen vonal, az anyagból mintázott legegyszerűbb forma is olyan, mint a vízbe dobott kavics. Felbolygatja a nyugalmat, mozgósítja a teret. Ezt a módszert a legjobb designerek remekül alkalmazzák tervezés közben.

Azt gondolnánk, hidegburkolatban már nem lehet újat kitalálni, hiszen folyamatosan annyi új csempe jelenik meg a boltokban, hogy az Egyenlítő mentén többször is körbeburkolhatnánk velük a Földet… Ám évről évre bebizonyosodik, hogy a tervezői fantázia határtalan. Sőt, szaniterek terén sem panaszkodhatunk, bár ezek esetében az emberi test formája, méretei és az ergonómiai szempontok bizonyos fokig korlátokat szabnak az extrém ötletek szárnyalásának. Lássuk, milyen meglepetéssel szolgálnak manapság az „ötletgyárosok”!

A víz érintése
Beülünk a kádba, beállunk a zuhanykabinba, de talán kimondatlanul is arra vágyunk, hogy bárcsak kint, a természetben, tóban, folyóban, tengerben élvezhetnénk a víz simogatását… Aki vízparton lakik, gyakran megteheti, de ezek a szerencsések vannak kevesebben. Rafinált, sokszor stilizált hullámmintás csempével azonban megidézhetjük fürdőszobánkba a vizet. A lapok lehetnek fémes felületűek, fényes vagy matt kivitelűek, mozaikmintásak, harmatcsepp-motívumosak, kristálykövekkel díszítettek és még ki tudja, hányfélék. A kínálat szinte végtelen, könnyű is meg nehéz is megtalálni a nekünk megfelelőt. Ki-ki válasszon fürdője stílusához illőt közülük.

Mindennap mosoly
A fürdőszoba nemcsak az ésszerűen megtervezett, jól kiválasztott burkolatok, szaniterek, csaptelepek halmaza, hanem életünk egyik meghatározó helyszíne, ahol frissülünk, szépülünk, relaxálunk, ezért jólesik kisebb-nagyobb kiegészítőkkel személyessé varázsolni, hasonlóképpen, mint a lakás többi helyiségét. Ezt nem csak a szükséges kellékekkel, szép flakonban tárolt piperékkel, parfümösüvegekkel, ízléses tárolódobozokkal tehetjük, melyeket időnként lecserélve új stílust és hangulatot csempészünk a fürdőbe. Jól mutat a falon, pulton néhány egyedi dekorelem is, így fürdőben nem szokványos vízi „szerkezet”, például pár kerámiabéka, melyek mosolyt csalnak az arcunkra. Plusz poén, ha a mosdókagylónk – a békákhoz illően tócsa formájú, szerencsés, aki ilyen egyedi darabot tudhat magáénak.

A fürdő „egyéniségéről”
Évtizedeken át megszoktuk a standard díszítéseket – egy sima, egy nádli: azaz alul sötét, felül világos csempe, esetleg jól nevelten körbefutó keskeny és/vagy széles dekorcsík. Ezt a kész receptet kaptuk régen a csempékkel. Nincs benne semmi inspiráló, nem kell sokat gondolkozni, csak felpakolni a falra és kész. Mai változatai már sokkal több lehetőséget nyújtanak a kreativitásra. Mégis maradhat bennünk egy érzés, hogy ez is „félkész” termék, hiányzik belőle valami kis plusz, amitől több mint egy tetszetős kirakós játék. Hozzuk hát be a fürdőbe saját világunk hangulatát! Például: stílusos kavics falburkolattal és rafinált megvilágítással barlanghatású atmoszférát teremthetünk, és ehhez a sztalaktitokra emlékeztető lámpa formája is nagymértékben hozzájárul. A függőlegesen beépített keskeny világítósáv is azt az érzetet kelti bennünk, mintha közelítenénk a barlang kijáratához, ahonnan belopakodik a fény. Ez a csipetnyi fűszer az, amitől életre kel a tér. Minden fürdőbe – és bármilyen más helyiségbe is – bevihetünk olyan ötleteket, melyek belőlünk fakadnak, ettől lesz az otthonunk összetéveszthetetlenül egyedi, amilyet másnál nem látunk.

A víz mint látványHa olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagy belmagasságú és tágas tereink vannak, készítessünk látványos installációt. A gyönyörű mozaikkép előtt a víz megjelenítése jelképes, ügyes imitáció, szofisztikált fényekkel. Egy ilyen alkotás nappalink méltó dísze lehet, lenyűgöző látványt nyújt és eleganciát sugall. A vízimádók indirekt módon, dekoratív tapétával, vagy hullámra emlékeztető álmennyezettel is szép látványt teremthetnek.
Összegezve: ma, amikor a fürdőkultúra a reneszánszát éli, a vízzel való találkozásunk nem merül, nem merülhet ki a rutinszerű napi tisztálkodásban, szükségünk van arra is, hogy a fürdőnk egyúttal esztétikai élményt is nyújtson. Amikor a vízzel kapcsolatban a wellnessről beszélünk, lehet, hogy nem is tudjuk, hogy a szó maga eredetileg jóllétet jelent. Mára azonban sokkal mélyebb értelművé vált, alapja az egészségmegőrzés, és ez már életmóddá vált. A keleti kultúrák jótékony hatására a holisztikus szemlélet került előtérbe, mely az embert nem „testrészek” sokaságának tekinti, hanem testet-lelket-szellemet egységes egésznek. Ezt a régi-új szemléletet magunkban újra kell értelmeznünk, lakókörnyezetünket úgy alakítanunk, hogy teljes embernek érezhessük magunkat benne.

Vélemény, hozzászólás?