You are currently viewing Tóparti fürdőház Zánkán

Tóparti fürdőház Zánkán

„Tógáddal együtt vesd le gondjaid” – szól a római mondás, amely a legenda szerint minden valamirevaló fürdőház kapujában ki volt írva. Okos tanács, hiszen kikapcsolódni akkor lehet, ha nincsen semmi, ami a relaxálás idején visszarántson a hétköznapi valóságba…

A teljes kikapcsolódás érdekében ajánlatos a mobiltelefont a dolgozószobában hagyni, sőt a házi spa részleget olyan helyen kialakítani, ahol nem zavarhat csöngő, skype, vezetékes telefon csörrenése sem. Házigazdáink továbbléptek még ennél is, a zavartalan pihenés érdekében. Az otthoni feltöltődés szentélyét a házon kívül építették meg, egy, az ókoriak kényelmét idéző különálló fürdőházban.

A többgenerációs rezidencia, a telken álló két épület és a terület zártsága az utcafront felé eleve szavatolja az elkülönülés lehetőségét, „az én házam, az én váram” elvét követve. A téglából és betonalapú faelemekből épült kerítés várfaljellege véd az utca felé, míg az a szerencsés adottság, hogy nincs a környéken emeletes ház, a teljes intimitást biztosítja.

A kertre nyitott lakóterek szerves kapcsolatban állnak a természettel, amelynek minden örömét és szépségét élvezni lehet ebben a csodálatos környezetben, ahol valódi vízi paradicsom is gyönyörködteti a szemet-lelket. Dudik Imre kertépítő tervei nyomán először – évekkel ezelőtt – a látványt, no meg a kert élővilágát gazdagították egy 80 négyzetméteres tóval, ebben aranyhalak lubickolnak azóta is. Ám – ezt a gondtalan lubickolást megirigyelvén a halacskáktól – a család tagjai is szabadtéri fürdőzésre vágytak, ahogy mondani szokás „a természet lágy ölén”. Ezért épült meg később a kert másik gyöngyszeme, a nagy bio fürdőtó, amely a maga 550 négyzetméterével nemcsak a növényeknek és vízi állatkáknak ad menedéket, de úszásra is kiváló lehetőség a közepén kialakított 25×8 méteres és 180 cm mély medencerészével. Az Europond Kft. szakemberei építették, akik kiváló munkát végeztek, s a megfelelő növényfajok betelepítése után olyan biológiai egyensúlyt is sikerült kialakítaniuk, mely szükségtelenné teszi a vegyszeres tisztítást.

A természetes vízfelület pedig remek klímát biztosít az egész kertnek. Meghálálják ezt a növények és a kisállatok, de még a kerti állatházban lakó törpenyuszi házaspár, Zsömi és Szesszi is jobban érzi magát a páradús levegőben. Hát még a madarak! Erről házigazdánk igazán lelkesen mesél: – Hobbim a madarak megfigyelése, a kert építésénél és már az első tó kialakításánál is alapvető szempont volt, hogy minél több fajta madár lakóhelyének megfeleljen.
Elmondhatom, hogy a kertünkben 24 fajta madarat figyeltem már meg, amelyek közül talán az aranyhalaimat vadászó bakcsó számít a városi területeken igazi ritkaságnak. Ezenkívül a kertünkben élt egy igen-igen ritka előfordulású, hófehér, azaz albínó feketerigó. Büszkeségemre a kertünket a Magyar Madártani Egyesület „Madárbarát Kert”-nek nyilvánította. A szárnyas kedvencek röptében pedig nem csupán odakintről, vagy az ablakon keresztül a házból lehet gyönyörködni, hanem már fürdőzés, relaxálás közben is, méghozzá a kertben lévő önálló fürdőház üvegfalán keresztül.

A nemrégiben felépített és mindenféle kényeztető vízi csodaeszközzel felszerelt helyiségben minden megtalálható, mi szükséges lehet test és lélek felüdüléséhez. S akár a római patríciusok, amikor csak kedvük tartja, vendéglátóink elvonulnak ide, zavartalanul hódolni a víz nyújtotta örömöknek. Hogy mi is kell mindehhez? Mindenekelőtt egy jól kiválasztott masszázsmedence.
– A fürdőházban minden a mi elképze­léseink, terveink szerint készült el. A masszázsmedencét a SpaTrend Kft. kínálatából választottuk ki. Minőséget akartunk, hosszú távra, mely a legjobb funkciókkal van ellátva, és mondhatom, jól döntöttünk, amikor a Hot Spring Envoy típusú medencéjének megvásárlása mellett határoztuk el magunkat. Ötszemélyes, mindannyian beleférünk egyszerre, és még barátokat is vendégül láthatunk egy kis locsogópartira. Mindenki odavan érte, nem is csoda, hiszen ez a medence többfajta masszázsfunkcióval és motomasszázsprogrammal is felszerelt, a gerinc két oldalát egy masszőr sem tudná jobban ellazítani.

További kényeztetés a nyakzuhany, és igazán különleges látványban van részünk, amikor bekapcsoljuk a többszínű LED világítást, amelynek még az erősségi fokozata is változtatható. Mi felnőttek relaxálásra, felfrissülésre, masszírozásra használjuk, a gyermekünk leginkább „búvárkodás” céljából csobban bele. A színét is tudatosan választottuk, ez a gyöngyházfényű héj, a Champagne Opal még szebbnek, különlegesebbnek mutatja a megvilágított vizet. A Costal Grey szürkés burkolat pedig illik a környezethez, a márványos hatású olasz padló- és falburkolathoz, ­illetve a melegebb tónusú, magyar gyártású mozaikcsempéhez, amelyet az Atrium Aqua Kft.-től vásároltunk.
Ne csodálkozzunk azon, hogy vendéglátónk ilyen pontosan írja le a medence minden paraméterét, hiszen ő maga volt a tervezője is ennek a hangulatos fürdőháznak. Saját ötlet volt az elrendezés meg a sok látványelem, így az egyedi gyártású, látványos kagylódísz is a mennyezeten, akárcsak a falon mozaikból kirakott csigaház. S hogy a kényelem teljes legyen, a medence mellé egy ötszemélyes szaunát, hozzá merülőmedencét és persze egy komfortos pihenőgarnitúrát is beszereztek. Érdemes volt beruházni – hetente legalább háromszor-négyszer benépesül a fürdőház, de akár egy teljes szabadságot is el lehet ebben a környezetben teljes kikapcsolódással tölteni.

Vélemény, hozzászólás?