You are currently viewing Frissítő vízpára immár otthon is

Frissítő vízpára immár otthon is

Szép, tágas, napos erkélyre vágyunk, ahol kedvünkre sütkérezhetünk és sütögethetünk. Meg még szép, füves kertet is szeretnénk, ahová nyári napokon kiülhetünk piknikezni.

A vágyunk teljesül, aztán jön a felismerés: alig van árnyék, vagy ha igen, nem pont ott, ahol szeretnénk, sőt sokszor árnyékban is fülledt a hőség, főképpen a bogrács vagy a kerti grill közelében.

„Hajnaltájban rétre mentem, harmatcseppet szedegettem, pohárkába gyűjtögettem” – írta a költőnő, Fazekas Anna. Már e sorok olvasásakor is szinte érezzük a hűs permet áldásos hatását. Ám a felfrissülésnek vannak ennél hatékonyabb módozatai is: többek közt a kerti párásító, avagy ködzuhany.

A déli, délnyugati fekvésű teraszok nyáron, napközben szinte használhatatlanok, de koraeste sem szívesen ülünk ki a 30 °C feletti hőségben. A felforrósodott szabadtéri pihenőhelyeket kánikula idején párásítással tehetjük élvezhetővé, mert ezáltal akár 8–12 °C-kal is hűvösebbé varázsolhatók. A déli országokban bevett gyakorlat, hogy nagy melegben automatikusan elindítják a párahűtést, de a gyorsuló klímaváltozás okán már nekünk is érdemes időben felkészülni a gyilkos hőség elleni védekezésre. Érdemes beszerezni egy korszerű párahűtéses rendszert, amely teljesen környezetbarát, hiszen elektromos árammal működik, és csupán vizet használ fel. Működésének lényege, hogy egy szivattyúnak köszönhetően a víz magas nyomással és nagy sebességgel egy speciális tervezésű, úgynevezett „ködképző” szórófejen megy keresztül, és így kerül a levegőbe. Ezáltal rendkívül finom vízpára keletkezik, amely nem nedvesíti a földet, nem képez tócsát, hisz a levegőbe kerülve azonnal elpárolog. A páraköd hűti és tisztítja a levegőt, leköti a pollent és a port. Ez az allergiásoknak a legjobb hír, de mindenki másnak is örömére szolgál, hiszen így gondtalanul élvezhetjük a természet közelségét.

Háziállataink is örömmel hűsölnek majd, s a kellemes mikroklíma a madarakat, pillangókat is odacsalogatja, a kert növényei pedig busásan meghálálják a párásítást.

Lehet választani!
Akár egy teraszra, de akár a kertbe is beépíthetjük a párásítót, ha kellemes klímát akarunk teremteni magunknak a szabad ég alatt a hosszú, forró nyarakon át! Nem akadály az sem, hogyha csupán egy bérelt nyaralóban töltünk néhány hónapot, vagy éppen több helyen is használnánk a párásítót. Ugyanis ez az elmés készülék kétféle változatban kapható: lehet fixen telepített vagy mobil. A fixen telepített rendszer kiépítése egyszerű, a hozzáértő szerelők egy-két nap alatt összeállítják. Karbantartása sem okoz gondot: tavasszal egy beindítás előtti ellenőrzést igényel, ősszel pedig a csőszakaszok vízmentesítése a feladat. A mobil párahűtő pedig egy szerkezetben tartalmazza a szivattyút, a ventilátort, a víztartályt, így könnyen mozgatható és bárhol működtethető, ahol összegyűlik a család apraja-nagyja élvezni a vakáció örömeit…

Illatok varázsaA kerti párásító extra élményeket is kínál, ha illóolajok permetezésével kombináljuk a hűsölést. A rendszer ugyanis kiegészíthető egy pumpás adagolóval, amely időközönként illatot permetez a levegőbe. Így a hűsítő fuvallatok akár aromaterápiára is kiválóan alkalmasak. Hiszen öt érzékszervünk van, akkor tökéletes minden, ha mindegyikük megkapja azt, ami megilleti. Ha kedvesünket várjuk meghitt légyottra, a finom falatok és innivalók mellé kísérőnek fahéjas illóolajat töltsünk az időzíthető illatadagolóba. Teadélutánra vagy gyerekzsúrra citromolajat használhatunk (ami ráadásul a legtöbb repülő rovart is elriasztja), ha pedig felnőtt-társaságot várunk, akár kávéillatot is permetezhetünk a levegőbe vendégcsalogatónak.

A hatás garantáltan nem marad el!

Az éjszaka sejtelmes üzeneteit is varázslatosabbá tehetjük a különböző illatokkal. Manapság nem ritka, hogy estére is alig hűl valamit a levegő… A párásítót használhatjuk az éjszakai bulik alkalmával is. Hiszen mi is lehetne jobb annál, mint a medencében hűsölni, páraködbe burkolózni, fáklyafénynél beszélgetni, barátokkal jót mulatni…

Vélemény, hozzászólás?